Se anunță o invazie extraterestră de emoticoane



Tag Heroes vine cu un nou format: 3+? Primii care au răspuns provocărilor sunt scriitorii: Moni Stănilă, Răzvan Țupa și Cosmin Perța, cărora le mulțumesc din suflet. 

Moni Stănilă s-a născut la Tomești, județul Timiș, în 1978. Din 2010, locuiește și scrie la Chișinău, unde coordonează împreună cu Alexandru Vakulovski Cenclul „Republica”. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara. Poeme ale sale au fost traduse în germană, engleză, franceză, suedeză, rusă, azeră, turcă. Publicații: Jurnalul de convertire Iconostas (2007), postoi parovoz. confesiunile dogmatistei (2009), Sagarmatha (2012), Al 4-lea (2013), Colonia fabricii (2015), Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare (2019).
Răzvan Țupa s-a născut la Brăila în 1975. Primul său volum publicat în 2001, fetiş, a fost distins cu Premiul naţional pentru poezie „Mihai Eminescu“ (2002).  Publicații: corpuri româneşti (2005),  poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti (2011), Poeticile cotidianului de la Seri de literatură în mişcare la Republica poetica împreună cu Răzvan Ţupa (2015). Între 2005 si 2010 a organizat întâlnirile Poeticile cotidianului, iar din septembrie 2010 a lansat Atelierelationale, un proiect de încurajare a interacţiunii poetice pornind de la formularea unor principii de poetică relaţională.  Site personal: poetic.ro

Cosmin Perța s-a născut la Vișeu de Sus, Maramureș, 1982. Este poet, prozator, eseist și editor. A debutat la vârsta de 19 ani cu volumul de poezie Zorovavel. Publicații: Santinela de lut( 2005), Întâmplări la marginea lumii (2007),  Introducere în fantasticul de interpretare (2011), Teofil și Câinele de lemn (2012) pentru care este desemnat Tânărul prozator al anului 2012, Vizita (2013), În urmă nu mai e nimic (2015), Arșița (2019).


Criss Philoianos: Din experiența ta de scriitor, încotro crezi că se duce poezia românească?
Moni Stănilă: Se va întoarce spre emoție. De la stilul parcimonios și rece, va reveni, cu tinerii de acum, la emoție. Cred. Dar nu aș putea să spun dacă se va renunța la epicitate. Cred că nu, nu deocamdată. Deși în multe alte țări, sunetul a înlocuit deja story-ul.
Răzvan Țupa: Ca toată poezia din lumea civilizată sper că nu se duce nicăieri. Că mereu are o promisiune sau alta și o dă în totalitarisme de doi lei. Până una alta să fie de față îi e cel mai greu. Și asta pare că are de ce să se întâmple. În orice caz eșecul permanent al poeziei este transformarea ei în discurs de legitimare pentru cultura represiunii din orice societate.
         Cosmin Perța: Cred că se duce bine unde se duce. Continuă să fie foarte proaspătă, racordată la spațiul internațional, actuală. E așa o bucurie să vezi că nu mai există niciun decalaj formal și să asculți pe scene la București, Cluj, Iași, Timișoara, Brașov etc. poeți care ar putea străluci oriunde în lume, de la cele mai sofisticate evenimente literare, la cele mai underground ședințe de slam. Și îmi place că există diversitate, nu mai putem spune că există direcții majoritare, formule dominante sau tematici predilecte, totul e foarte colorat și divers, pe toate gusturile, de la post-ironie la cântarea româniei, avem toată paleta.


Cum ar arăta, pentru tine, evenimentul literar ideal?
Moni Stănilă: Sunt foarte multe evenimente de acum care mi se par deja ideale. Acum depinde de mai multe aspecte. Aș vrea să fac o serie de ateliere de scriere la mare. Aș vrea sold out la toate lansările pe care le organizez. În rest, pentru mine, contează să i se ofere mai mult timp autorului decât criticului care îl prezintă.
Răzvan Țupa: Ar arăta mai puțin și mai mult ar fi. Dar mai întâi ar anunța ce vrea. Și după ar declara ce i-a ieșit. Sau măcar s-ar gândi la asta cu voce tare. Numai reguli să nu dea. Sau să dea, dar pentru cei care le fac, nu pentru cei care le văd.
            Cosmin Perța: Cu multă lume. Neapărat lectură sau performance, mai înspre spectacol un pic.


Ce cărți de poezie, din categoria scriitori români în viață, recomanzi?
Moni Stănilă: Multe. Sunt prea multe,. Voi încerca să numesc câte doi-trei pe generație, ca să nu mă întind prea mult. O să spun direct autorii. Când îmi place poezia cuiva, îmi plac toate volumele. Așa că, desigur, Șerban Foarță, Nora Iuga, Ioan Es Pop, Octavian Soviany, Ileana Mălăncioiu, Angela Marinescu, Mariana Codruț, Constantin Acosmei, Ovidiu Nimigean, Svetlana Cârstean Radu Vancu, Cosmin Perța, Dan Coman, Bogdan Alexandru Stănescu, Ștefan Manasia, Andela Greceanu, Teodora Coman, Radu Nițescu, Vlad Drăcoi, Dmitri Miticov... Of, nu pot face asta. E prea mult. Îmi place poezia românească. Sunt mult mai mulți poeți care îmi plac.
Răzvan Țupa: Toate. De oriunde ai începe, tot acolo ajungi.
Cosmin Perța: Pentru sezonul acesta recomand să fiți atenți la tot ce mișcă dinspre Basarabia, urmează să apară o serie de debuturi foarte promițătoare, Dan Negară, Cătălina Bălan, Artiom Oleacu, Arthur Cojocaru, Veronica Ștefăneț și nu pot să nu îl menționez și pe veteranul deja Hose Pablo, care vine cu o carte beton. Și bineînțeles, să fiți atenți și la toate celelalte titluri de poezie, mai ales debuturi, care urmează să apară, sunt printre ele unele surprize majore.

Provocare Tag Heroes: Se anunță o invazie extraterestră de emoticoane...

Moni Stănilă: 
dacă totuși emoticoanele
vor veni peste noi
ca uraganele
la primul semnal voi împacheta un-doi
hipopotamul de pluș din copilărie,
un drapel internațional și o ie.

când vor ateriza, într-o grabă nebună
mă voi autoexila pe lună,
acolo unde fața hiopotamului Georgică,
va deveni cea mai mică și mai iubită
prezență moartă din întreaga orbită.

Răzvan Țupa:
formatele sunt primele care se duc
formatele sunt primele care se duc
formatele sunt primele care se duc
erata de datare
el evita des sedativele
erata de datare
primele care se duc sunt formatele
primele care se duc sunt formatele
primele care se duc sunt formatele

Cosmin Perța:
Istoria invaziei emoticon:
tradusă ca:
Au venit și ne-au închis în capsule organice
ne-au hrănit cu produse sintetice
până și ultimul dintre noi a murit.
Apoi au însămânțat totul cu pixeli
și a fost soare și cald și bine
și lumea emoticon a-nflorit.



Comments